piątek, 24 lipca 2009

Smażone kabaczki

Młode kabaczki pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Można także wziąć starsze kabaczki, należy jednak usunąć z nich pestki z przyległościami. Kabaczki posolić, odstawić na 20 min. Obtoczyć mąką i jajkiem. Układać na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron.
W ten sam sposób można potraktować bakłażany (patrz: zdjęcie), choć istnieje inny, lepszy przepis na smażone bakłażany. Podam go niebawem.

poniedziałek, 20 lipca 2009

Pelmeni

Ciasto
1 kg mąki
1,5 szklanki wody
2 jajka
Ciasto wyrobić. Gdy za twarde - dodać wody. Gdy zbyt klejące się - dodać mąki. Odstawić na 20 min.

Farsz
1 kg surowego mięsa (najlepiej dwa różne gatunki po 0,5 kg)
1-2 jajka
1 duża cebula (albo dwie, to zależy od osobistych preferencji)
pieprz, sól i duuuuużo czosnku

Mięso i cebulę zemleć. Można kupić mięso mielone, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Uniknie się w ten sposób uciążliwego wyciągania i równie uciążliwego mycia maszynki do mielenia. Dodać jajka i przyprawy do smaku. Farsz gotowy.

Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraty, w środek każdego kwadratu włożyć troszeczkę farszu i zlepić ciasto w kształt naszych uszek, tzn. w trójkąt i złączyć dwa rogi. Można proces zautomatyzować i lepić pelmeni na matrycach do uszek, dostępnych w naszych sklepach z gospodarstwem domowym (patrz: zdjęcie obok).

Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 25 min. Podawać z masłem i ewentualnie octem.

sobota, 18 lipca 2009

Fasolka po ukraińsku

1 kg fasolki szparagowej (lub mamuta)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
sól

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na szklisto. Dodać do niej ugotowaną fasolkę, chwilę podsmażyć, by odparować wodę. Doprawić śmietaną, czosnkiem, ewentualnie dosolić.

piątek, 17 lipca 2009

Ciasteczka orzeszki

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
25 dkg margaryny
25 g cukru
1 łyżeczka do herbaty sody
1 łyżeczka do herbaty octu


Krem:
25 dkg masła
0,5 szklanki śmietany
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Ciasto: Margarynę pokroić z mąką, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Sformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na godzinę. Następnie powkładać ciasto cienkimi warstwami do specjalnych form w kształcie skorupek orzechów. Piec w temp. 180 C przez ok. 10 min (aż zrobią się rumiane).

Krem: Wymieszać masło ze śmietaną, dodać żółtka, cukier i orzechy

Gotowe połówki orzechów skleić kremem i włożyć do lodówki na godzinę.

-----------------
Żródło: przepis - "Krynica" (kobiecy dodatek do tygodnika "Nasze Słowo"), zdjęcie - portal "Kraszczij"



czwartek, 16 lipca 2009

Tort z wątróbki

0,5 kg wątróbki (jakiejkolwiek, ale najlepsza kurza, indycza i cielęca)
200 ml mleka
20 dkg mąki
3 jajka surowe + 1 jajko na twardo
przyprawy (sól, pieprz)
olej
słoik majonezu (ok. 300 ml)
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka lub koperek

Wymieszać surowe jajka z mlekiem i mąką. Dodać zmieloną na maszynce wątróbkę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Masa powinna rozpływać się na patelni. Na polanej niewielką ilością oleju patelni smażyć placki o średnicy 18-20 cm (podsmażać je należy z obu stron). Olej należy uzupełniać, dodając niewielkie ilości. Usmażone placki muszą wystygnąć. Majonez wymieszać z czosnkiem i smarować tą masą każdy placek, układając poszczególne warstwy w tort. Na górze posmarować masą majonezową, posypać startym jajkiem na twardo i ozdobić zieleniną. Tort schować do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).