5 filiżanek mąki
2 łyżki oleju
wrzątek
ok. 0,75 szklanki zimnej wody
Farsz:
1 kg ziemniaków
2-3 cebule
1 jajko
olej
sól, pieprz
Ciasto: Do miski wsypać filiżankę mąki i zalać niewielką ilością wrzątku. Rozmieszać widelcem na papkę. Dodać ok. 2 łyżek stołowych oleju, także rozmieszać. Dosypać 4 filiżanki mąki i zalać zimną wodą. Wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt klejące - dodać mąki. Jeśli zbyt twarde - dolać trochę zimnej wody.
Farsz: Ziemniaki ugotować (mogą być obrane, mogą być w mundurkach). Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na szklisto. Ostudzić. Dodać ją do ostudzonych tłuczonych lub przeciśniętych ziemniaków. Następnie dodać jajko i przyprawy (sól, pieprz). Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować i powycinać szklanką kółka. W środek każdego kółka włożyć trochę farszu i zalepić ciasto. Wrzucać na osoloną wodę z odrobiną oleju. Gotować 5 min. od wypłynięcia. Podawać ze smażoną cebulą i skwarkami.
Farsz: Ziemniaki ugotować (mogą być obrane, mogą być w mundurkach). Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na szklisto. Ostudzić. Dodać ją do ostudzonych tłuczonych lub przeciśniętych ziemniaków. Następnie dodać jajko i przyprawy (sól, pieprz). Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować i powycinać szklanką kółka. W środek każdego kółka włożyć trochę farszu i zalepić ciasto. Wrzucać na osoloną wodę z odrobiną oleju. Gotować 5 min. od wypłynięcia. Podawać ze smażoną cebulą i skwarkami.