poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Pierożki nadziewane szczypiorkiem

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka mleka lub wody
25 g drożdży
1,5 łyżki masła
1 jajko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli


Farsz:
1 pęczek szczypiorku
3 jajka na twardo
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku

Farsz: Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Trochę podsmażyć na maśle. Jajka na twardo pokroić w drobną kostkę, wymieszać z podsmażonym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (mleka), dodać 1 łyżeczkę cukru i pozostawić na 15-20 min. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać sól, przygotowane drożdże, resztę wody (albo mleka), mąkę, masło i ugnieść ciasto. Pozostawić ciasto na 1-1,5 godz. Z gotowego ciasta uformować niewielkie bułeczki i pozostawić na 20 min. Potem rozwałkować je wałkiem na okrągłe placuszki i umieścić w nich farsz. Pierożki szczelnie zalepić, położyć szwem do dołu na papier do pieczenia lub wysmarowaną olejem blachę, posmarować surowym jajkiem i piec w temp. 220-230 C przez 15-20 min.
Pierożki można także smażyć na patelni lub we frytkownicy. W przypadku smażenia we frytkownicy, do przygotowania ciasta użyć mniejszej ilości cukru.

3 komentarze: