Królika należy moczyć przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Jeśli królik jest zamrożony, to przy okazji się rozmrozi. Pokroić na kawałki i trochę obsmażyć. Włożyć do garnka, dodać trochę pokrojonej cebuli. Można dodać startą marchew. Posolić, dolać trochę wody i gotować. Gdy królik będzie miękki, dodać trochę śmietany. Sos można zagęścić mąką (1/2 łyżki stołowej mąki dodać do śmietany i dobrze rozmieszać, a następnie wlać to do garnka z królikiem).
Jest to przepis mojej teściowej :)
Tak dawno nie jadlem krolika.Chyba lat 25 temu.Sprobuje sam zgotowac.
OdpowiedzUsuńSerhiy Badik.Lwow
Witamy!
OdpowiedzUsuńNowy facebookowy projekt „Środek-Wschód” ma służyć jako platforma dla najciekawszych serwisów, blogów i mediów zajmujących się szeroko pojętą Europą Środkowo-Wschodnią. Blogi "Kulturalna Ukraina" i "Kulinarna Ukraina" są rzeczami bardzo interesującymi , i bylibyśmy bardzo szczęśliwi mogąc prezentować ich treść na naszej platformie, czego jednak nie ośmielimy się robić bez zgody autora.
Pozdrawiamy serdecznie,
Administratorzy profilu „Środek-Wschód”.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000727017149
srodekwschod@gmail.com
Proszę śmiało prezentować treść moich blogów, z odsyłączami do oryginałów rzecz jasna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
ak-b