piątek, 17 lipca 2009

Ciasteczka orzeszki

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
25 dkg margaryny
25 g cukru
1 łyżeczka do herbaty sody
1 łyżeczka do herbaty octu


Krem:
25 dkg masła
0,5 szklanki śmietany
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Ciasto: Margarynę pokroić z mąką, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Sformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na godzinę. Następnie powkładać ciasto cienkimi warstwami do specjalnych form w kształcie skorupek orzechów. Piec w temp. 180 C przez ok. 10 min (aż zrobią się rumiane).

Krem: Wymieszać masło ze śmietaną, dodać żółtka, cukier i orzechy

Gotowe połówki orzechów skleić kremem i włożyć do lodówki na godzinę.

-----------------
Żródło: przepis - "Krynica" (kobiecy dodatek do tygodnika "Nasze Słowo"), zdjęcie - portal "Kraszczij"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz